top of page
aa2.jpg

Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanı Aktotı Raimkulova Yesevî Mirası ile İlgili Düzenlenen Uluslararası Sempozyuma Katıldı

14–16 Mayıs 2025 tarihlerinde Kazakistan’ın Türkistan şehrinde “Zamanlar ve Kültürler Diyaloğunda Yesevî Mirası: Hümanist Değerler ve Günümüzün Zorlukları” başlıklı Uluslararası Sempozyum düzenlendi. Sempozyuma Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanı Aktoty Raimkulova da katıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan Aktoty Raimkulova, Türkistan’ın Türk dünyasının manevi başkenti olarak taşıdığı özel önemi vurguladı ve büyük düşünür Hoca Ahmet Yesevî’nin öğretilerinin günümüzde de ahlaki bir rehber olmaya devam ettiğini ifade etti. Raimkulova, Türk Kültür ve Miras Vakfı’nın Türk mirasının korunması ve tanıtılmasına yönelik temel girişimlerini takdim etti. Bu girişimler arasında anıtların restorasyonuna ilişkin projeler, dijital  kataloğun ve uluslararası “TurkicHeritage” platformunun oluşturulması, Türk ülkelerinin önde gelen üniversitelerinde ve sınır ötesinde Türk Kültür Merkezlerinin açılması ile Türk destanları ve geleneksel el sanatlarının UNESCO listelerine aday gösterilmesine yönelik çalışmalar yer aldı.

Vakıf Başkanı konuşmasında özellikle Hoca Ahmet Yesevî’nin “Divan-ı Hikmet” adlı eserinin Azerbaycan Türkçesine çevrilmesine dikkat çekti ve bunu, Yesevî’nin manevi mirasının Türk  halkları arasında yayılmasına yönelik önemli bir adım olarak değerlendirdi.

Etkinlik, Yesevî mirası ve genel Türk felsefesi perspektifinden günümüzün çağdaş sorunlarını bilimsel ve manevi bir zeminde değerlendirmeye imkan tanıyan önemli bir platform oldu.

Sempozyumun açılışında Kazakistan Cumhuriyeti Devlet Danışmanı Erlan Karin, Kazakistan Kültür ve Enformasyon Bakanı Aida Balayeva, Türkistan Eyaleti Valisi Nuralhan Kuşerov, Kazakistan Bilim ve Yükseköğretim Bakanı ve oturumun genel moderatörü Sayasat Nurbek, ABD Indiana Üniversitesi’nden Prof. Devin DeWeese ve Türkiye Ankara Üniversitesi’nden Prof. Ali Rafet Özkan konuşma yaptı.

Genel oturumda ve ardından gerçekleşen paralel oturumlarda Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye, Özbekistan, Türkmenistan, Tacikistan, İran, Japonya, Almanya, Hindistan, Rusya, İtalya, Çin ve ABD’den gelen seçkin araştırmacılar ve uzmanlar bilimsel bildiriler sundu.

bottom of page